A magyar Mahjong szövetség története

szöv    A mah-jong szövetség megalakításának gondolata hosszú éveken át érlelődött. Az alapítók szűk csoportja – a volt elnökség – jó tizenöt évvel ezelőtt kapta meg a veszélyes dózist a játékból, annak is a klasszikus/tradicionális változatából, de az igazi lökést a szervezet megalakításához a dunaújvárosi klub létrejötte adta. A Dunaújváros Online fórumának egyik topikján megjelent felhívás nyomán 2005. március 9-én érkezett el a történelmi pillanat: akkor még a Kiscsillag Sörözőben két asztalon elindult a mah-jong őrület. A hívek köre hétről hétre népesebb lett, heti rendszerességgel következtek a találkozók.

Az események kezdtek egy irányba mutatni: áprilisban “megtaláltuk” az Open European Mah-jong Championship (OEMC), vagyis az első Mah-jong Európa-bajnokság honlapját, valamint az 1998-ban Kínában született hivatalos versenyszabályzatot – ennek alapján zajlanak a nemzetközi megmérettetések és nemzeti bajnokságok. Újabb mérföldkő volt a Holland Mah-jong Szövetség két képviselője, Ada és Jan Ketzer látogatása klubunkban, illetve a kapcsolatfelvétel a holland és a dán szövetség vezetőivel, Martin Reppel, illetve Tina Christensennel.

Időközben – kellemes gond: a létszám nagyfokú bővülése miatt – június elején helyszínt váltottunk. A klub heti foglalkozásait ekkortól a 3Király Söröző emeleti különtermében rendeztük, a foglalkozások helyszíne 2005. decemberétől a dunaújvárosi Munkásművelődési Központ.

Események és versenyek a kezdetektől napjainkig

A magyarországi mahjong és a szövetség történelmét szeretném bemutatni!

Én ezt egy kicsit más formában tenném meg, mint azt Ildikó tette az oldal tetején. Nem kiegészíteném a leírtakat, nem is ezen az oldalon szeretném megtenni ezt!

Az volt a szándékom a teljesség igényével (igen!), hogy minden magyarországi mahjongal kapcsolatos hazai, vagy külföldi dologról, eseményről, versenyről egy-két mondatban, vagy képekkel kiegészített beszámolóban említést tegyek.

Úgy gondolom, hogy amit ezért a játékért, a játék megismertetéséért tettek az alapítók a kezdetektől fogva itthon és a magyar mahjong elismertetéséért külföldön, ez a minimum, amit megérdemelnek! Ez a "lista" a régi és az új elnökség, a magyarországi klubok, a magyar mahjongosok munkájának az eredménye. Ő róluk, rólunk szólnak a cikkek.