Klárianyu - Takácsné Lőwinger Klára alapító tag

KlárianyuKlárianyu

Takácsné Lőwinger Klára alapító tag, klubvezető, barátságos, és nemzetközi versenyeket szervez. Nagyon sokan tőle tanultuk az alapokat. Szigorú, következetes tanár, egy igazi Sárkány, akit meg kell becsülni!  

- Hogy talált rád a mahjong?

Az interneten keresztül. 2005 márciusában a DO fórumán hirdették, hogy mahjong tanítás indul az akkori „Kiscsicsóban” . Elmentem és ott ragadtam.

- Te elfoglalt ember vagy, a mahjong sok időt igényel. Miért lett mégis része ez a játék az életednek?

Mesterem annak idején azt mondta: Aki ebbe beleszeret, az nem szabadul tőle. Igaza lett. A szövetség alapító tagja lettem, barátokra találtam. Aztán amikor rátaláltam a Mahjongtime online játékos oldalára, már teljes lett a fertőzöttség.

- Hogyan lett klub, hogyan lettél klubvezető? 

 

Amikor a szövetség már aktívan kezdett működni, akkor alakult meg ezen belül egy helyi klub, hogy a szervezési dolgok elkülönüljenek. Rám bízták ennek vezetését. Évente lemondok, de mindig kinevetnek, és újra választanak.

Régebben gyerekklubunk is volt. Péntekenként 8-10 csemetét tanítottam. Ez sajna ma már nem működik.

- Mesélj a barátságos versenyekről! Mi az a Talpra Mah-Jong? Mi az a Mikuláskupa?

A Mikulás kupa volt az első. Gyerekeknek szerveztük. Mivel Ők kikoptak, a következő évben már felnőtteknek hirdettük Mahjong mikulás kupameg. Ez nem olyan hosszú, mint a kvalifikációs versenyek, csak 3 forduló. Kezdő játékosoknak se megterhelő, no meg egy jó buli.

A Talpra mahjongot mindig március 15-én tartjuk. Tulajdonképpen ez egy szülinapi verseny, hiszen, az első játékest március 9-én volt. 2006-ban rendeztük az elsőt Talpra Mah-Jongot. Ez is 3 fordulós és ünnepléssel zárul.

- Milyen megszervezni egy nemzetközi versenyt?

Nem egyszerű. Nagyon sok mindenre kell figyelni. Maga a verseny is nagyobb figyelmet igényel. Mindennek szabályosnak kell lennie és a nemzetközi elvárásoknak is meg kell felelni. Ehhez jönnek a kiegészítő dolgok. Étkeztetés, szállás, díjak, kísérő programok. No meg én szeretek beletenni egy kis „fűszert”, valami meglepetést is. Legyenek az oklevelek, emléklapok igényesek. Senki ne menjen haza üres kézzel, a külcsín se legyen lapos.

- Kedvenc mahjongos sztorid? 

nahjong szövetségEzer, meg egy. Egyedül elindulni egy párizsi versenyre nyelvtudás nélkül. Énekpárbajt vívni a VB-n. Egész éjszakai vezetés után 4 fordulót játszani, majd egy hideg szobában a földön aludni, másnap 3 forduló után hóviharban hazavezetni Feldkirchenből. Mind emlékezetes. Persze a hamburgi utat semmi nem übereli.

4 nő elindult egy autóval Hamburgba hajnali 5-kor. Érdnél lerobbantunk. Kölcsön autó, 10 órakor továbbindulás, majd megérkezés Hamburg külvárosába egy benzinkúthoz másnap hajnalban, mert tankolni kell. Fogalmunk se volt hol vagyunk. Térkép, egyeztetés. Kocsiba be és indulás. A szállás már csak 5-6 km. Ekkor megszólalt a telefon. A két hátsó utast ottfelejtettük a kútnál, mert Őket hívta a természet. Ok, de hol az a benzinkút ahol tankoltunk?

Volt para, de minden jó, ha vége jó. Mindenki meglett, versenyeztünk két napot, majd szerencsésen haza is értünk.