Hargitai Ildikó - Kardamomm

Hargitai IldikóHargitai Ildikó, két éve szerezte meg a Sárkány címet azzal, hogy egyedül a szövetségből kiutazott Mestrébe az Európa bajnokságra, és megnyerte. Versenyeket szervez, pillanatnyilag ő a szövetség elnöke.

Mahjong. Mit is jelent ez neked?

A Háromkirály nevű rock-kocsma tetőterében játszottam először, és még akkor éjjel, úgy kettő körül beléptem a szövetségbe, mert éppen aláírtak valami íveket, és én tudtam, hogy ott a helyem. A kocsmából felszállt a cigifüst, az egész épület dübörgött a zenétől, ott fönt meg vagy tíz felnőtt ember átszellemült képpel keverte a mahjong köveket. Akkor az életemben minden egyéb a kötelességekről szólt, időm se volt, színész voltam, de néha éjjel lophattam magamnak egy kicsit, és én ezt akartam.

Az ezer intelligens játéka…

 

Hát, az elején mindennek éreztem magam, csak intelligensnek nem. Az első versenyemen még a gyerekek is megvertek. Azt hiszem egész nap egy mahjongot sikerült összehoznom, de akkor már a fogam közt éreztem a játékot annyira, hogy még az utolsó helyezést se bántam. Aztán megalakult a klub, én meg ott voltam színház után hetente kétszer. Kláritól tanultam az alapokat, és ő aztán nem hagyja, hogy az ember hibázzon! Az első három évben jóformán csak tanultam a játékot. A szabályokkal már rég tisztában voltam, ment a pontozás is, meg a többi dolog, de akkor elkezdtem figyelni, hogy játszanak a többiek? Ha megkapod az első tizennégy követ, valamelyiket el kell dobnod, és mindenki mást dob el. Mást látunk ugyanabban a kézbe, és nem mindig a leglogikusabb választás vezet sikerre. Azt tanulmányoztam tehát, hogy hogyan választanak a többiek, ebből tanultam a legtöbbet. Mindenkitől lehet tanulni! Aztán beütött. Az a bizonyos flow a mahjong megállíthatatlan változatosságában, amiben ha hagyom magam, semmi más nincs. Számomra ez az egyik legfontosabb, hogy csak a mahjong van, amikor játszom

Versenyzés?

Nekem bejön! Imádom, ha sok ember vesz körül, feldob az izgalom. Az első játékban még a kezem is remeg, aztán belecsúszom, és már csak a kövek vannak. Persze ez nem mindig sikerül. Ha például én szervezem a nemzetközi versenyt, és ötven külföldi, kilenc országból, meg húsz magyar kényelme, étkezése, egyebe van a fejemben, akkor nincs flow, akkor a verseny maga a legfontosabb, nem bánom, hányadik leszek! De a játékot akkor is élvezem!

Mi a legjobb a mahjongozásban?

Az eddig felsoroltakon kívül a rengeteg barát, a közösség, amiben benne lehetek. Sokat járunk külföldre versenyezni, mindenhol vannak barátaink, a házukban alszunk, eszünk, aztán ők jönnek hozzánk, ha versenyt szervezünk. Még angolul is a mahjong miatt tanultam meg.

Hargitai IldikóEurópa bajnok vagy

2011 Mestre Olaszország, 160 versenyző, Korea, Kína, Japán is képviselteti magát, és én egyedül utazom a 12 kvalifikált magyar versenyző közül. Két szponzorom is volt, Johannes, a barátom, és Böszörményi Zoli, a kiadóm. Nélkülük én is otthon ültem volna. Arra gondoltam az első reggel, ahogy a játszóhely felé sétáltam, hogy ha már így alakult, vicces volna megnyerni! Aztán ezt elfelejtettem, egészen addig, amíg a második nap délutánján rá nem pillantottam a telefonomra. Nyolc üzenetem volt, hogy hajrá, meg szurkolunk, meg veled vagyunk. Gondoltam, oké, köszi, és játszottam tovább, az üzenetek meg csak jöttek, így megnéztem, hogy is állok? Első helyen volt a nevem a második játéknap estéjén. Ezek után már nem volt szabad veszítenem! Éreztem a barátaim erejét, amikor játszottam. Mind velem voltak! Fantasztikus érzés volt! Az első játéktól az utolsóig rendkívül koncentrál voltam. Az első nap vesztettem négy pontot, és többet nem. A 36 pontból 32 az enyém volt, és a második helyezett négy ponttal maradt le mögöttem. Nagyszerű volt megnyerni azt a versenyt, de a legnagyszerűbb, érezni a saját erőmet, és az itthoniak támogatását három napon át.

Március
H K Sz Cs P Szo V
25 26 27 28 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Belépés - regisztráció