2005. november és december eseményei

2005.11.12. Hollandia, Nijmegen

"Sziasztok, a Hollandiába induló leányság és legénység részére némi útbaindító, bár szerdán még átbeszéljük egyszer plusz edzés. Tehát indulás péntek hajnalban, szerintem 05 óra, hogy viszonylag kényelmesen ott bírjunk lenni. Pénteken Nijmegenbe érve megkeressük a mosthirtelennemjuteszembe nevű sörözőt, ahol edzünk kissé és iszunk pár sert a hollandokkal. Utána irány a szállás, másnap pedig a verseny helyszíne. Egész nap verseny, négy fordulóban, a résztvevők névsora itt http://www.mahjongnews.com/nl/goudendraakteams.htm.

A versenyről tudnivalók magyar nyelven röviden itt http://www.mahjong.hu/index.php?c=hir_051107 . A költségek nagyjából úgy festenek, hogy 12.50 a nevezési díj, ami magában foglal némi fogyasztást (mármint rendesen lefogyhattok, de komolyan asszem kávé és szendó), a szállás várhatóan nem sokat változott nyár óta, 20/éj, azaz összesen 40/fő, a benzinköltség nagyjából, egy kicsit túlkalkulálva szokás szerint 100/fő. Összesen tehát szerintem 150 EUR a kötelező rész, minden a fölötti fakultatív. A Daja Mahjong kitelepül a versenyre, tehát korlátozott mennyiségben lesznek szettek, kiegészítők, matrica, stb., ezzel is számolhattok. Szépen kérek minden - elsősorban hölgy - résztvevőt, a szükségesenél ne hozzon-hozzatok több cuccot, mert egy kocsival megyünk, és nem fogunk normálisan elférni. Szövetséges póló kell és igényeseknek esetleg egy váltás tanga (Pista!!!). Ehhez ugye nem kell bőrönd. Egy hálózsákot ellenben hozzon mindenki, mert ez megkönnyíti a szállásadónk helyzetét. Ne felejtsétek el. Én asszem egy pluszt tudok hozni, ha valakinek kell. Szendvics, üdítő, ilyesmi az útra a szokásos mennyiségben, rászámolva azokra is, akik fátyolos szemmel néznek, amikor eszed, stb. 92 induló lesz kilenc országból, rendesen be kell gyorsulnunk, nem lenne nagyon jó, ha valaki miattunk makogna, érezné rosszul magát vagy hinné azt hogy miattunk érte hátrány, még ha nem is úgy van - ha valamire nem tudjuk a helyes megoldást, ne álljunk le fél percre, ne szötyörögjünk, inkább dobjunk rosszat, majd bejön újra - valami ilyesmi volt a kínai taktikám is, és nem volt semmi gond. Nézzétek át a ponttáblázatot alaposan, hogy ne legyen gond mah-jongot csinálni és elmagyarázni - legalább magyarul, az épp olyan jó, ha közben kirakosgatod a pontokat a kövekkel stb. A többit megbeszéljük szerdán, üdv, jó készülődést. Bk"

 

2005.11.19. I. Bécsi Játék Kiállítás

Bővebben:
Az Austria Centerben rendezett kiállításon vett rész a Magyar Mah-jong szövetség 2005 november 19.-én.
˙(Az Austria Centerről csak annyit: Budapest felől megközelítve a városrész alatti alagútban halad a 2x2 sávos autópálya. Nem hosszú, úgy 4-5 perc.)...............

Több ezer játszó embert láthattunk, akik boldogan hurcolták a különböző játékokat és játszottak, játszottak?

Csak úgy, mint mi.

Boda cpt. ápolta a nemzetközi kapcsolatokat, itt éppen az osztrák mah-jongosokkal beszélget ? akiknek köszönhetően részvettünk a fesztiválon ? eredeti kínai mah-jong mellényben.

Na akkor még egy kis adalék: Smile

Reggel 5-kor indultunk és egy kis kitérő után irány az Ausztria Center!

Drps már betette az érkezés képét. Kapitánynak köszönhetően hamar kézbe vettek minket a szervezők és bár nehezen, de megtalálták a mahjongos standot.

A rendezvény elképesztő volt. Amikor loptunk egy kis időt a bemutatózás közben magunknak, körülnéztünk.
A belépéskor kapott tikettekkel a látogatók játékokat kölcsönözhettek a nagyon kedves személyzettől...

...majd kerestek maguknak egy asztalt és önfeledten játszottak. Nem túlzás, több ezren. Ez itt a játékterem, de amerre mentél, minden kisteremben, sőt délután már a folyosókon a földre telepedve is csak játszottak, játszottak! Mindent: asztali focitól kezdve a táblás játékokig, a szerepjátékoktól az ügyességiig!

Mi is nyomtuk egész nap. Hol magunk között... (Drps hihetetlen formában volt, Kapitány még csak-csak bírta vele a lépést, de tatica és én már nem!
1. drps +201 pont, 2. Boda +92 pont, 3. klarianyu -58 pont, 4. taticabodáj -235 pont)

... hol nemzetközi csapattal. Az osztrákok nagyon kedvesek voltak, de azt hiszem mi tanítottuk őket számolni.

És képek nélkül, ami nekem nagyon szimpatikus volt.
Az odaérkező családok a napot egütt töltötték, játszottak. Jó szervezés, remek helyszín, tisztaság, tökéletes zajszínt. Nem volt árusítás, tehát a kölkök nem a vedd meg anyúúúúúúúú, szituval voltak elfoglalva, és semmivel se volt több egyéb árus se a helyszínen, mint amennyi okvetlenül kellett. Nuku bóvli!

Szasztok

ez tulképp csak egy bemutató volt - az osztrákok kitalálták, hogy nyomnak némi - nagyképűen - promóciót a mah-jongnak, ehhez kértek némi segítséget "ha van kedvünk" alapon. Én meg úgy gondolom, jó, ha ilyenkor van kedvünk: csak a legelemibbet mondom, most például ott lapul a kártyánk a Spielefest egyik atyaúristenének a zsebében, mert egy óvatlan pillanatban odacsúsztattam neki, miközben a helyünkre kísért. Hátha előveszi egyszer valamiért. Tudom, hogy csak hátha, de ugye ha nincs nála, még a hátha sincs... Aztán: jó volt látni annyi érdeklődő, nyitott, játékos embert. Volt, aki csak egy percre állt meg nálunk, mások tovább nézték, hogy is megy a játék, természetesen volt szórólap is az osztrákok jóvoltából, amit osztogattunk, stb. És tényleg játszott az egész bazinagy csarnok: mindenhol, mindenki, mindennel. Nagymamák és karonülők - tényleg szép volt. Az az épület meg a környéke pedig - huszonkettedik század. Tátottam a szám, amikor Boda jr. körbekalauzolt az erkélyen és megmutatta az addigi felfedezéseket... Üdv: Bk

Az Austria Center nézőtere több mint 1000 személyes. A nézőtér minden pontjáról kiválóan látható a pódium.
A színházterem teljesen tele volt a Spielfesten:

délután már a folyosókon, a parkettán is ültek.

A velünk jelenlévő ifjúság ? a két Bence ? beszállt az osztrák mah-jong csapatba játszani. Jól ment a nemzetközi játék. Kiváló gyakorlás.

Este aztán kerültünk egyet, kis kitérőt tettünk Szombathely felé, hogy a múltkori malőrért rehabilitáljuk a Gödör nevű intézményt.
Alá kell húzni: kiváló hely. Tömve volt szombaton este 7-kor. Gyors, közvetlen kiszolgálás, hatalmas adagok. Bab is van ? két félét fedeztem föl.
Már vacsizás előtt megbeszéltem klarianyuval, hogy bedobnék néhány pohár sört, ha vezetne. Kicsit átvettük elméletben az automata sebváltós típusú vezetés alapjait, és vacsora után jött a próba. Nagyon bíztató volt. Tolatás rendben, előremenetet már tudta ?fejből?, fék oké ? ?beleálltunk a betonba?. Az erőviszonyok fölmérése után egy eltévedés utáni gyors fordulóval aztán minden a helyére került.

Boda cpt. után tűz Dunaújvárosba. Olyan jól sikerült, hogy szinte egész úton aludtam.

drps

 

 

2005.12.03. Franciaország, Párizs

"Sziasztok, egy friss, gőzölgő jó hír: bravúros végjátékkal a 17. lett - 24 indulóból - a Párizsi Mah-jong Bajnokságon Lakos Zsani, aki - e sorok írójának kínai figurájához hasonlatosan - az utolsó körben egy pompás asztalgyőzelemmel mutatta meg, hol lakik a magyarok istene. Egy holland házaspár a következő holland bajnokság idejére máris szállást ajánlott neki, a győztes és a második helyezett némi dél-franciaországi idegenvezetést (khm...), a lényeg azonban az: Zsani kitűnően helytállt, beszámolója szerint nagyon jól érezte magát, rengeteget tanult (nem voltak arab számok a köveken, figyelem...). Ma este 9.kor landol a gépe Ferihegyen - a személyes találkozóig is: hajrá és gratula, Zsani!!! "

"Sziaszok!
Szóval Párizs... gyönyörű egy város!
Monumentalitás és öntöttvas erkélyek. Na és persze a tonhalas bagette.
Ó igen, és még valami: 1. Párizsi Mahjong Európa Bajnokság.
- 24 versenyző (14 fr, 9 holland, 1 magyar)
- Le Blue Bayou biliárd klub
- cigarettafüst és sör minden mennyiségben
- arab számozás nélküli készletek (ez csak nekem volt furcsa elsőre)
- összeszokott fr + holland bagázs: némi kezdeti kirekesztettségérzés, majd gyors ismerkedés után vidám hangulat végig 
- mindenki segített mindenkinek, így a számolással nem volt gond
- rengeteget tanultam, sőt én is okítottam néha: a harmadik körben első mahjongomnál némi magyarázkodásba kellett kezdenem, mivel egyik fr játéktársam nem ismerte a kis honőrök és kötött kövek formációt. Később egy holland hölgyet ? aki egyébként az utolsó körben végig esküdt ellenségemként viselkedett és a végeredmény után (megnyertem az utolsó kört) elsírta magát igaziból, méregből (persze csak a ?színfalak mögött?)? - a színötös konfiguráció rejtelmeibe vezettem be.
- az első két helyet a dél-franciaországi Toulouse város hóbortos mahjong-gurujai vitték el: 1. Jean-Marc Cazarre (FR) 2. Benoit Messi-Fouda (FR) 3. Ton Rijnders (NED)
Konkluzió:
- fergeteges hangulat, jó szervezés
- soványka kezdet után katartikus magyar végjáték
- újból és újból rá kell döbbenni, milyen hihhhetetlenül fantasztikus ez a játék
+ a végkövetkeztetés, ami úgy hiszem, igazából nem új senkinek: aki a mahjongot szereti, legyen bár kicsit fura vagy nagyon bohókás, egy biztos: semmi esetre sem hétköznapi ember. Valahol mélyen legbelül ritkajó érzés ehhez a ?kaszthoz? tartozni? 

Bővítsük hát a kört: ma este 7-től mahjong Pesten, a CD Fű-ben (V. ker. Fejér György u. 1.) Jöhet bárki, kezdő, haladó, oktató és tanuló.

Boda! Üdvözöl Laurent, a hollandok pedig nagyon hiányolták a nijmegeni magyar játékosokat Párizsból. Remélik, Milanóban már ott lesztek januárban.

Egyébként a 2006-os mahjong eseményekről hol találni pontos és aktuális infókat (tegnap nem sikerült feljegyezni a lakosangi által bediktált időpontokat)?

Szép napot mindenkinek!
zsani"

 

 

2005.12.05. Budapest, az első alkalom!

"Sziasztok!
Eljött az alkalom, hogy megosszam veletek a Titkot, az Ősi Keleti Tudás egy szel(l)etét, amiről már olyan sokat meséltem...

Örömmel tudatom, hogy
2005. december 5-én, hétfő este 7 órakor útjára indul a Keleti Széllel a Z ö l d S á r k á n y M a h - J o n g K l u b.
Összejövetelünk helyszíne: CD FŰ teázó, Budapest V. kerület, Fejér György u. 1.
(nagy vaskapu a bejárat, majd rögtön lépcső lefelé)

Az első néhány alkalmat kifejezetten arra szánjuk, hogy beavassunk Benneteket a játékszabályok alapjaiba (természetesen folyamatosan bármikor be lehet kapcsolódni kezdőknek később is). A tervek szerint ezentúl minden hétfő este összejönnénk 'edzeni' a CD FŰ-ben. (Nem szükséges minden hétfőn ott lenni; amikor épp ráérsz, jöhetsz.) A játékot négyen kell játszani, de a kezdeti időszakban úgyis mindig cserélgetjük a játékosokat, hogy mindenki sorra kerüljön, így lehetünk sokkal többen is. Ismerőst, barátokat is hozhattok bátran.

Ha valakinek netalántán van otthon mah-jong készlete, akkor hozza magával lécci, hogy minél többen tudjunk egyszerre játszani.
A Zöld Sárkány Mah-Jong Klubban a Nemzetközi Játékszabályokat sajátíthatjátok el, ami idővel feljogosít majd arra, hogy országos és nemzetközi versenyeken is megmérettessétek tudásotokat.
A játék történetéről, szabályairól, a Magyar Mah-Jong Szövetségről + friss, témába vágó hírekről a http://www.mahjong.hu oldalon olvashattok.

Csak emlékeztetésképpen: egy rendkívül izgalmas, kombinatorikai/stratégiai játékról van szó, ami edzésben tartja az elmét (sportjáték is egyben), ugyanakkor nagyon kevesen ismerik még Magyarországon (legtöbben csak a számítógépes, párosítós verziót ismerik, aminek vajmi kevés köze van az Igazihoz...).
Épp ezért ritka nagy szerencse, ha az ember kis hazánkban megismerkedhet e megunhatatlanul érdekes és izgalmas sportjátékkal. Ehhez nyújtunk most némi segítséget.

Éljetek vele! Smile

Találkoz(z)unk hétfőn!

zsani"

No hát akkor a Zöld Sárkány Mah-jong Klub élete elkezdődött, átadtuk szerény ajándékainkat (egy lucky bamboo, egy üveg tűrhető ital - elfogyasztva -, plusz bemutatók a relikviákból), és egy röpke játékkal bele is kezdtünk a tevékenységbe. Később befutott még JP45, így végül két asztalon heten játszottunk 23h-ig, ameddig is a CDFŰ nyitva. Jó hely lesz, ha valaki hétfőn arra jár, csak bátran. Hajrá, Zöldek! (Zsanett végszóra mondott egy 183 pontoskát... - majd áprilisban visszavágok.)

Nos igen. Elindultunk...
Még egyszer köszönjük a dunaújvárosi különleges delegációnak, hogy jelenlétükkel emelték az est színvonalát.

A pontosság kedvéért (nemtom, kell-e ez, de azért megosztom veletek a tegnap esti végeredményeket):
1. asztal
Petra -73 KáVé -22 Boda -3 Zsani +98
2. asztal
István -25 Eszter -22 dprs +47

Reméljük, leszünk még többen is. Boda nagyon optimista a potenciális létszámot illetően. Meglássuk... Smile

Szép napot mindenkinek!
(Egyébként szörnyű visszarázódni a munkába így egy hét Párizs és a tegnap este után... Senkinek nem kívánom ezt a szívettépő érzést.)

És persze Boldog Mikulást!
zsani Smile

 
Imre Miklós (timiki) Tök jó

You have no rights to post comments

November
H K Sz Cs P Szo V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2

Belépés - regisztráció