2005. A Magyar Mahjong Kezdete és első lépései

2005.03.09. A mahjong megérkezett Magyarországra!!!

 

Az első Mahjong Klub:

2005.03.07. mah-jong parti Boda "karmesterrel" - szerdánként!!!
do fórum első bejegyzés
detox
Na kérem... ezt az számítógépes szemkifolyós párosítós iszonyatot tessenek elfelejteni, dacára, hogy a kövek nagyjából hasonlatosak az igazihoz - a legcikibb, hogy emiatt a közvélekedés az, hogy a mah-jong egy idióta memory-változat... miközben - szó szerint mondom, némi tapasztalat birtokában - a világ legjobb, legváltozatosabb, leginkább megunhatatlan játéka (Kínában a mai napig élnek hetvenéves bácsik, akik semmi más építő tevékenységet nem végeztek életükben, csak mah-jongoztak - mellékesen úgy kétszáz éve még levágták annak a kezét, akinél mah-jongot találtak: kissé elvonta a munkától a népeket stb. stb.), szóval kéretik a számítógépes egyeztető verziót feledni ezerrel... Mink (Ming?) az igazit játsszuk... Gyertek, drps welcome, nyomcra itthon vagy, az XM hasít... (és rulez)
bodacap
    Találkozás a Kiscsicsóban: 2005.03.09. 20:00.

    Van aki késett.
    drps

Az eredeti kép már nem elérhető, de itt van egy arról az estéről.Valamikor (2005-03-10 07:52), detox irta:

Egyébként jól elvoltunk, de a játék után, még itthon is, félálomban is mindenféle pongokon meg kongokon meg szeleken járt az eszem! Úgy megkeveredtem a végére, hogy nagyon... de jó a játék!

Hogy megnyugtassalak azóta állandóan a pongokat és kongokat mormolom én is. a négyest már el is felejtettem. Legközelebb ismétléssel kell kezdeni. Very Happy[

Szal ez télleg olyan, hogy el kell kezdeni játszani, aztán majd szépen fejlődik az ember, egyre többet tud és egyre bátrabban, fifikásabban játszik majd!

Irígylem az optimizmusod.

Köszönjük szépen Boda titkárnak és Nyulasi elnöknek (vagy fordítva van ezen a héten?! :roll: ) a gyorstalpalót, és reméljük, hogy legközelebb még többen lesznek..

Ehhez csak csatlakozni tudok. Elnök úr nagy nyugalommal és szelíd mosollyal válaszolgatott butuska kérdéseinkre. Türelemből jeles.

Jövő héten szerdán újra találkozó, addigra a Kiscsillagban található zenegépet szétverem egy baltával, de hogy a hangerősítőjét elégetem, az tuti!!! Very Happy Very Happy Very Happy

A végeredmény teljes egészében ennek a zavaró körülménynek a számlájára írható. Very Happy

Klari, téged meg irigyellek mint állat Very Happy mer bizony ő nyerte ám az első játékot csodálatos, párokból álló mah-jonggal!!! Remélem jól írtam...

Szerénységem mondatja velem: Ez a kezdőkre jellemző szerencse volt csak.

Szal jól sikerült ez, így elsőre... majd belemelegszünk! Smile

No, szóval elmondanék néhány érdekességet - azt külön sajnálom, hogy a kövek mintáit nem tudom megmutatni nektek, nincs ugyanis megfelelő felszerelésem, amivel képeket tudnék ide, a fórumba beilleszteni.

No, szóval kínai írásjelekkel látták el a köveket: van négyszer kilenc darab - egytől kilencig számozott, úgynevezett írás kő. Négy írás egyes, négy írás kettes, egészen kilencig - ez gondolom érthető. Ugyanígy van négy-négy kör egyes-kettes...-kilences és négy-négy bambusz egyes-kettes... kő, ez is egészen kilencig.
Van háromféle sárkány kő, a zöld sárkány, a piros sárkány és a fehér sárkány - ezekből is négy-négy egyforma darab.
Vannak a virág és az évszak kövek, kétszer négyes sorozat - vagyis összesen nyolc darab: ezek szerepe annyi, hogy ha hozzájut a játékos, akkor pontot kap utánuk.
A szélkövekből is négy-négy darab van, ezeket az égtájak szerint különböztetik meg, tehát van az északi, a déli, a keleti és a nyugati szél.
Ezzel lényegében végig vettük a készlet minden egyes darabját, kövét, ezekkel játszunk.
A játék több "fordulóból" áll. Szerencsés, ha négy játékos tud összeülni, ugyanis ez az "alapértelmezett" helyzet, amikoris mindegyik játékos kap egy-egy szél jelet: vagyis egyikőjük az adott körben az északi, másik a déli, harmadik a keleti, negyedik a nyugati szél. Minden körnek van uralkodó szele, a keletivel szoktuk kezdeni. Ennek igenis van jelentősége, ugyanis ha szerencsés az illető és a 14 kövével olyan mah-jongot tud elsőként lerakni, amelyikben mondjuk össze tudott gyűjteni az adott, mondjuk keleti szél uralta körben a keleti szél kövekből egy poongot vagy egy kongot, ez az elszámolásnál igen sokat hozhat pontban a konyhára. A több forduló úgy áll össze, hogy kezdjük a keleti széllel, ami körbe megy, azaz minden játékos lesz egyszer keleti szél, aztán ugyanígy sorra kerül egy nyugati, északi, déli szeles kör is. Ha mindezt végig játszottuk, akkor végeztünk egy nagy "menettel"... Smile (Huh, remélem, hogy erre jól emlékszem, de majd a Boda helyesbít, ha valamit rosszul írok! Smile )
A poong az három darab egyforma jelő, színű kő: ez lehet három kör nyolcas, bambusz kettes, írás ötös, de lehet három keleti vagy akármelyik szél, de lehet három zöld, piros vagy fehár sárkány. A számozott követk közül az egyes és a kilences értékesebb, mint a többi, ha ebből sikerül poongot kirakni, azért több pont jár.
A kong az, ha sikerül az adott kőből mind a négyet összegyűjtenünk, azaz van négy kör egyesünk, bambusz hetesünk, írás négyesünk, vagy a szelekből, sárkányokból van négy egyformánk. Nem ritka, hogy kongot rakjon össze az ember, de azért gondolom sejtitek, hogy nem is annyira egyszerű!!!
A chow (ejtsd: csaó) három darab kő kombinációja, ez lehetne mondjuk a sor, ha kártyahasonlattal élünk. Tehát a számos kövekből az egyforma színűek - tehát vagy csak az írás, csak a bambusz vagy csak a kör - három egymást követő köve adja ki: mondjuk kör egyes, kettes, hármas, vagy bambusz négyes, ötös, hatos, vagy írás hetes, nyolcas, kilences. Ebből több, mint három nem gyűjthető, tehát hiába lenne kör egyes, kettes, hármas, négyesünk, ezt így együtt nem használhatjuk fel, csak hármat közülük. Az persze más helyzet, ha mondjuk összegyűjtük az összes egyszínű, egymást követő követ, és kirakunk belőlük három chowt: 1-2-3 aztán 4-5-6 és végül 7-8-9 - ez is érdekes lehet a játlk során, hiszen azt is külön értékelik az elszámolásnál, ha mondjuk sikerül csak egyforma színeket, ebből egy ilyen, minden számot összegyűjtő komplett játékot kialakítani.
Önmagában egy chow - azaz három kő - azonban pontot nem jelent. Tehát ha poongjaink, kongunk mellett van egy chow-nk is, az abban segít, hogy letehessük a mah-jongot (azaz a megadott szabályok szerinti összefüggések valamelyikét alkalmazva az összes kövünket).
A variácók száma, tekintve a kövek rendkívüli változatos voltát, sokaságát - érthető -, hogy szinte kimeríthetetlen.
A pontozást a Boda kapitány szokta elvégezni, ezért arról nem akarok túl sokat mondani, nehogy tévedjek és rossz információkat adjak Nektek.

Egy mah-jong nagyon sokféle mindenből állhat össze. Mondjuk vegyünk egy viszonylag egyszerűt.
Tehát az ember kirak egy szél pongot, azaz három egyforma szél követ, aztán kirak egy kör egyes pongot, egy kör hatos pongot, egy kör egyes-kettes-hármasból álló chow-t - ez ugyebár máris 12 darab kő a 14-ből. A maradék két kő az úgynevezett zárópár, ami két egyforma valami, lehet szél, sárkány, de lehet két kör hetes, akármi.
A mah-jongunk szépségét, de értékét is!!! emeli, ha csak egyfajta követ gyűjtöttünk, ezért említettem a példában csak kör mintájú köveket. Ehhez a tizennégy kőhöz társulhatnak a virág vagy az évszak kövek, amiket a játék során húzhattunk meg. Ezeket a köveket ahogy meghúztuk, rögtön le kell tegyük, mert csak a végén, a számolásnál lesz szükségünk rájuk, pontot érnek, de a mah-jong kialakításában nem tudjuk hasznukat venni. Így ha ilyet húzunk kitesszük, helyette a falból veszünk egy másik követ, amivel kiegészítjük ismét 14 darabossá leosztásunkat, és folytatjuk szépen a kombinálást. Az nagyon szuper, ha valakinek netalán több, akár három-négy virágköve is összejön egy játék alatt, hiszen csak hozza-hozza a pontokat mind.

No, egyelőre ennyit...
detoxÉn is így gondolom. Egy-két év és talán merem mondani: Tudok mah-jongozni.
Kiegészítés. Az első találkozó résztvevői olyan kegyben részesültek, hogy megcsodálhatták az Elnök úr féltett eredeti bambuszból és csontból készült készletét is. Klári

Na, szóval a Boda kapitány felélesztené a régebben már egyszer működött helyi népszokást (na jó, a népeket ő próbálta rászoktatni, úgyhogy népszoktatást) és mah-jong partikat boronálna össze a kiscsicsóban - a legutóbbi beszélgetésünk alapján szerdánként estve!!! Neki legalább öt szettje (vagy minek nevezzem?! :roll: ) van, amit fel tud ajánlani, csak népek kellenek, akik hajlandóak társulni.
Már van néhány jómunkásember, akik tutkó, hogy jönnek, és itt, ezennel mindenkit, akinek vonzalma van a kollektív oltárkodáshoz szintén felszólítok: gyarapítsa tagjaink sorát és jöjjön el!
A bátortalanoknak: én sem játszottam még mah-jongot, de ma egy kétperces gyorstalpaló után úgy döntöttem, nem lehet olyan nehéz ez a móka, ellenben annál élvezetesebb valami, úgyhogy fejest bele!!!
Gyertek el most szerdán a kiscsicsóba, pontos időpontot még közlünk, de gondolom olyan nyolctól szól a buli! Piáról, kajáról mindenki magának gondoskodik, a jó társaságról pedig mi gondoskodunk Nektek!!! Very Happy Very Happy Very Happy Gyertek!!! Very Happy Very Happy Very Happy

_________________
Detox chippendale-torreádor, a netropoliszi földhivatal és fogadóiroda feje,eredendően harangozó, mostanság pedig Netropolitana Fantomja, már csak kalózbagoly,

Hát igen!
Detox, Drps és én ültünk és csodáltuk Bodát, ahogy számol és magyaráz. Később befutott még Nyulasi is. Istenem de rég volt! Klári
A kép azon az estén készült – több másikkal egyetemben - amikor az első mah-jong klub megesett, ami nem csak a mah-jonggal történő ismerkedés volt, hanem egymással is, sokak számára.

2005 óta a klub folyamatosan működik – ennek beszámolói jelen topikban olvashatók minden héten.

 

 

2005.05.18. Dunaújváros

 

Jól látható a dátum. Ekkor hozták nekünk a készleteket! Csak úgy útba ejtették az akkor még éppen hogy csak két hónapja működő klubbot.
És érkezés.
Jó volt.
Talán a legnagyobb létszám, ami Kompetens szervezésének is köszönhető, mert megjöttek a "hollandok".
Nagyon szép készleteket hoztak!
drps


Na már én is itthon. Smile
Csúcs volt a mai létszámban: négy asztallal kezdtünk. Volt két újoncunk, akiket Boda kapitány távollétében nekem volt szerencsém beavatni a játék rejtelmeibe, amíg a másik asztaloknál megkezdődött a kőparti. Remélem megérintette Cleót és FKS-t a nagy Man-Jongg szelleme. Smile

Az utána következő játék negatív csúccsal záródott. Talán Gabinak volt egy szép győzelme, de a szelek azt hiszem most a távollévő Titkár úrnak fújdogáltak inkább, mint nekünk.
Az eredményről és a másik két asztal játékairól majd a soros elnök és számoló virtuóz Öca számol be holnap.
Csóközön és halleluja, továbbá éljen az örök és megbonthatatlan holland-magyar mah-jong barátság!
A mai szeánszon Boda kapitány igazoltan távol (hajózós ügyek, esetében csak ez számíthat elfogadható indoknak, ugyebár), viszont több újonc és két holland vendég jött: Ada és Jan Ketzer ott bábáskodtak a hollandus szövetség születésénél, a szervezet egyébként tavaly bontott zászlót, de idén már megrendezi az első nyílt Európa-bajnokságot - részletek itt: http://www.mahjongnews.com -, szóval a kispályázás nem az ő terepük. És: a vendégek nem jöttek üres kézzel, Kompetens szervezési bravúrjának hála nyolc (!!!!!) szettel lett gazdagabb a dunaújvárosi mah-jong tábor, könnyen lehet, hogy a nagyköves kollekcióért még ölök.
A vendégvallatás közepette újoncokítás helyszíne is volt a Kiscsicsó, aztán három asztalon melegedtek partiba a résztvevők - talán mindenki megbocsátja, hogy elsőként a holland-magyar brigád eredményeit közlöm, majd a pult felől haladok ősi ellenségünk, a most örvendetesen ritkán fölcsendülő játékgép irányába (hozzátéve, hogy ma elmaradtak az igazán átütő eredmények is).
Másfél körös játék után az I. számú (holland-magyar) asztal gigant kövekkel abszolvált játékát Kompetens nyerte (488 pont), a második helyre Ada asszony futott be egy saját-uralkodó sárkány ponggal kombinált győzelemmel (302 egység), harmadikként Jan úr végzett (198 picula), míg a negyedik helyen a táborban szintén újonc Vasi, majd a helyére ülő Caci landolt (-988).
A nullpontos futamok asztalánál (II.) egyetlen limitközeli játékkal behúzta a trófeát Gabi (2364), Csilla hiába igyekezett szorosan a nyomában, teljesítménye most a második helyre volt elég (716), Klárianyunak nem jött a kő (-1382), míg Detox még whiskyvel is hiába igyekezett turbózni (-1698). A négyes egyetlen szélkört teljesített, több ragasztással.
A zenegépi fenyegetés a III. asztal teljesítményére is méretes billogot nyomott: a játékot végül dprs nyerte az immár szokásosnak mondható szépségekkel (1694), és ez volt az az asztal, ahol mindenki egy játékosnak égetett volna a végén, ha pénzben nyomják a wattot: a második helyen Abigél fejezte be a másfél kört (-148), hajszállal - na jó, legyünk szabatosak: egy kézben szél vagy sárkány ponggal - lemaradva Miklós (-156), míg Tacitabodaj új, nagyköves szettel vigasztalódhat (-1390).
Jövő héten újra veletek, de akkor már beülök és VÉGETEK!
Csákány
-öcaline-
öcaline!

Nem rövid beszámolód szuper és azt mutatja: nem hagy aludni a mah jong, és a kötelesség.
Nagy fejlődésnek lehettünk tanúi készletekben, ami amúgy nem kis beruházás.
Mindegyik készlet irigylésre méltó, és látszik, hogy autentikus környezetből jött.
Kompetensnek gratulálok, hogy olyan erős mezőnyben nyerni tudott.
Klarianyu pedig lelkes és szabatos oktató - végig hallgattam.
drps


Szép napot!
Holland barátaink ma reggel 9-kor visszautaztak a Balatonhoz csomagolni. Június 14-ig még úton lesznek szerte Európában, emilt csak azután érdemes küldeni nekik.
Mindenkinek köszönik a kedvességet, szeretetet, és ez nem csak udvariassági formula részükről, szemükben látszott a meghatottság. Ismervén Benneteket tudtam, hogy így lesz. Amire viszont nem számítottam: Jan a mahjong tudásunkon csodálkozott! Nem gondolták, hogy az ungarise madzsongspílerek valódi "ellenfelek". Azé ez nemsemmi.
Búcsúzóul adtam nekik Muzsikás CD-t - gyűjtik a megismert népek zenéit - és zérkóser szilvapálinkát, ami újdonság számukra. Remélem az élvezetek halmozása közben eszükbe jutunk.
Kompetens

 

2005.05.24. Költözés

"No, ámbörök... úgy néz ki, rövidesen vége a Kiscsillagos zenegépezésnek, a vezetőség ugyanis - időt, pénzt, energiát nem kímélve - új klubhelyiséget rendezett le. Holnap még a Kiscsillagba gyertek, viszont jövő szerdától az új helyszín a 3 Királyok elnevezésű műintézmény (a Kenyérgyári út elején), ahol egy exkluzív emeleti különterem lesz szerény szállásunk. A hely szintén non-stop, lesz egy kellő rendszerességgel a kívánságainkat leső pincérnő, nincs át- és bejárás, addig maradunk, amíg jólesik. A hely szerintem kifejezetten olcsó - avatottaknak mondom, hogy egy 0.5-ös Pilsner Urquell 250 egység perpill, bor 80-110 forint, stb. Az egyetlen probléma, hogy asztalokat kell szereznünk a megfelelő méretben (1x1 m) és sima felülettel. Már körülnéztem az OBI-ban, 7500-ért szinte tökéleteset láttam, de legrosszabb esetben van 3500-ért is, kicsit igénytelenebb sok szempontból. Én javasolnám a drágábbat, amiből kéne minimum 3 egyelőre - ezt gondolom össze kéne dobnunk - kb. 2500/fő, és ezt a héten meg is kéne venni vagy max. jövő hét elején, hogy el is tudjuk vinni a helyszínre. Utána ott maradhat, legfeljebb szét kell szedni szeánsz után (ez kb. 5 perc). Mit szóltok? A hollandok megírták a beszámolójukat, a http://nl.mahjongnews.com/index.htm? címen találhatjátok meg, flamandul - röviden majd elmondom a tartalmát holnap, már amennyiben mindenki csak apanyelvi szinten beszéli a hollandot, elöljáróban az egy picit fájt, hogy Vasit vélték a mah-jong klub másik vezetőjének, de majd helyreigazíttatok... További jelentős hírek és tervek vannak, készüljetek, és gondolkodjatok azon is, ki jön majd az Európa-bajnokságra... Üdv: Bk"

 

2005.06.25. Hollandia, Nijmegen - Az első tanulmányút!

Nos akkor itt vagyunk. Ez hollandia Nijmegen.Abigel, Jurtapala, Boda cpt. ocaline (most hadd ne keressek ekezeteket) Vasarnapis, Zacsman, Boda Jr. es jomagam; drps

Megerkeztunk szerencsesen. A bajnoksag szervezese kivalo, sok tapasztalatot gyujtottunk, a hangulat fantasztikus.
Laza csapat a mahjongos, de feszes fegyelem van a versenyen. Nemzetkozi mezony, az azsiaiak dominalnak.
Europaban a legjobbak a danok pillanatnyilag, de a bajnoksagon 1. 2. 3. hhelyezett japan volt, a masodik egy aranyos kislany, mellekesen a legutobbi vilagbajnok.
(Fotok vannak.)
Mi magyarok jol mutatkoztunk be, most meg nem a jatekunkkal. Meg alakult az europai mahjong szovetseg, elnoke egy nemet mahjongos, sportdiplomaciai barvur viszont, hogy az osszesen hat tagbol allo elnoksegbe be kerult Boda cpt.

Ezt szeretnenk megerositeni, egy elnoksegi tagi fogadassal, melyet captain finansziroz - bar ez elotte meg nem nyilvanvalo.

Szerdara keszuljon mindenki, elmenyekkel es szettekkel megrakodva erkezunk.

csakany

ocaline, drps
Sziasztok!

Naggyon hianyoztok-szemelyre szabottan..
Sajnaljuk, hogy nem osztozhatunk kozosen az elmenyekben. A bajnoksagrol a fenti uriemberek mar mindent elmondtak, kik mostanra mar a sortol(!) zsibbadtan eltettek magukat holnapra.
Abigel viszkizni szeretett volna, de detox nelkul nem volt hajlando.
JP Kompi tavollete okan, a pink paraden tombolta ki magat,kis tarsasagaval 1.5 oran at kovetett egy leszbikus dob-tanc-csapatot.

Holnap Efteling,megyunk hanyni-szigoruan hullamvasutrol fuves terepre. Very Happy

A szallas egy kis paradicsom 4 kis kukaccal.. Smile
Ezt leirni nem lehet, at kell elni.. Mi mindent megteszunkm hogy ne hozzunk ratok szegyent..magunkra sikerul.. Smile

Gondoljatok rank sokat, barcsak itt lehetnetek.

Sok-sok puszi: JP and Abi

Imre Miklós (timiki) Tök jó

You have no rights to post comments

Február
H K Sz Cs P Szo V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 1 2 3

Belépés - regisztráció