A magyar Mahjong szövetség története

szöv    A mah-jong szövetség megalakításának gondolata hosszú éveken át érlelődött. Az alapítók szűk csoportja – a volt elnökség – jó tizenöt évvel ezelőtt kapta meg a veszélyes dózist a játékból, annak is a klasszikus/tradicionális változatából, de az igazi lökést a szervezet megalakításához a dunaújvárosi klub létrejötte adta. A Dunaújváros Online fórumának egyik topikján megjelent felhívás nyomán 2005. március 9-én érkezett el a történelmi pillanat: akkor még a Kiscsillag Sörözőben két asztalon elindult a mah-jong őrület. A hívek köre hétről hétre népesebb lett, heti rendszerességgel következtek a találkozók.

Az események kezdtek egy irányba mutatni: áprilisban “megtaláltuk” az Open European Mah-jong Championship (OEMC), vagyis az első Mah-jong Európa-bajnokság honlapját, valamint az 1998-ban Kínában született hivatalos versenyszabályzatot – ennek alapján zajlanak a nemzetközi megmérettetések és nemzeti bajnokságok. Újabb mérföldkő volt a Holland Mah-jong Szövetség két képviselője, Ada és Jan Ketzer látogatása klubunkban, illetve a kapcsolatfelvétel a holland és a dán szövetség vezetőivel, Martin Reppel, illetve Tina Christensennel.

Időközben – kellemes gond: a létszám nagyfokú bővülése miatt – június elején helyszínt váltottunk. A klub heti foglalkozásait ekkortól a 3Király Söröző emeleti különtermében rendeztük, a foglalkozások helyszíne 2005. decemberétől a dunaújvárosi Munkásművelődési Központ.

 

Ugyanakkor világossá vált, hogy be kell kapcsolódnunk az egyre erőteljesebben szerveződő európai mah-jong mozgalomba – ehhez viszont immár hivatalosan is meg kellett alakítanunk a Magyar Mah-jong Szövetséget. A zászlóbontás felejthetetlen napja 2005. június 15-én jött el, hogy aztán az újsüttetű szövetség alapító tagjainak egy csoportja betámadja Hollandia legrégebbi városát, a kétezer éves Nijmegent – az Eb színhelyét. Ahol is tizenkét ország pontosan 108 versenyzője vágott neki a pontvadászatnak a De Vereeniging kulturális centrum koncerttermében. Számunkra az új szabály szerinti játékkal történt szembesülés mellett a személyes kapcsolatfelvétel, valamint az Európai Mah-jong Szövetség megalakítása volt a találkozó legfőbb hozadéka – nem is szólva a három nap hihetetlen atmoszférájáról és a megméretés egyedülálló hangulatáról. Nem mellékes szempont az sem, hogy nemcsak alapító tagjai lehettünk a nagy szövetségnek, de helyet kaptunk a héttagú elnökségben is. Ez még jól jöhet a későbbi döntéseknél…

Közben eltelt pár év, szám szerint hat, amely alatt rengeteg hazai és nemzetközi versenyt szerveztünk vagy vettünk részt rajtuk. Nem kis sikerrel: hazánk már európa bajnokkal is büszkélkedhet. A hazai versenyek jellemzője az oldott, baráti légkör, amiért szívesen járnak vissza hozzánk a külföldi mahjong őrültek.

Itt tartunk most.

S hogy miért is hoztuk létre a magyar szövetséget? Mindenekelőtt a játékért: hogy másokat is megismertessünk a mah-jong semmivel össze nem vethető szépségeivel és mélységeivel; hogy kapcsolatot keressünk, találjunk és teremtsünk azokkal, akik már játsszák (hisszük, hogy nem kevesen vannak); hogy “sejteket”, játszó, aktív kisközösségeket építsünk ki és tegyünk önjáróvá; hogy nyílt versenyeket rendezzünk, valamint megszervezzük és elindítsuk a hivatalos magyar bajnokságot, amelynek legjobbjait nemzetközi kapcsolatainkkal is minden téren segíteni szeretnénk. Feladataink között szerepel természetesen a magyarországi mah-jongos közösség nemzetközi képviselete is.

Ha úgy érzi, köztünk a helye: csatlakozzon hozzánk!

Február
H K Sz Cs P Szo V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 1 2 3

Belépés - regisztráció